Wonder

R.J. Palacio, Wonder
R.J. Palacio, Wonder

Dit verhaal gaat over een jongen genaamd August, wiens gezicht er anders uitziet dan het gezicht van jou en mij. Hij heeft een gezicht waar de meeste mensen een beetje bang voor worden. En daarnaast gaat hij ook voor het eerst in zijn leven naar een echte school.  En daar is hij natuurlijk heel nerveus voor.

In het begin valt het niet mee voor August om naar school te gaan. Iedereen staart hem aan en wil niet naast hem zitten. En daarnaast pesten sommige klasgenoten achter zijn rug hem. Gelukkig is er een meisje dat zich niet door zijn gezicht  laat afschrikken.

Dankzij dit meisje krijgt hij steeds meer vrienden en gaan zijn schoolgenoten normaal met hem om. Totdat ze tijdens het schoolkamp een aanvaring krijgen met kinderen van een andere school

Zullen zijn nieuwe vrienden nu voor hem opkomen?

Informatie over R.J. Palacio

De echte naam van  de schrijfster van dit boek is Raquel Jaramillo Palacio, maar ze gebruikt een afkorting voor op de boeken. Ik gebruik even haar voornaam want dat vindt ik makkelijker.

Raquel is geboren in Juni 1963 in Colombia uit een familie van immigranten. Tot nu toe heeft ze één boek geschreven en dat was dus Wonder waar in 2017 ook een film over is gemaakt waar zij een producerende rol in speelt. Daarnaast is ze ook nog grafisch ontwerper.

Tegenwoordig woont ze in New York samen met haar man en haar twee zonen.

Omdat er niet meer boeken van haar verschenen zijn heb ik dit keer geen lijstje van andere boeken die je van haar kan lezen.

Mijn persoonlijke mening

Ik vindt Wonder een heel mooi boek over zelfbeeld en gepest worden met je uiterlijk. Het boek is echt vanuit hem, August dus, geschreven dus je ervaart heel mooi wat het met hem doet. Ik vindt het vooral mooi dat hij steeds zegt van, “het zijn gewoon heel normale beetje domme kinderen”.

Daarnaast vond ik het schokkend dat ook sommige volwassenen niet normaal en soms ronduit onbeschoft met hem omgingen. Zo had je bijvoorbeeld een scene in het boek dat een moeder uit de klas de klassenfoto wilde fotoshoppen omdat ze zijn gezicht lelijk vond. Ik vond dat persoonlijk echt niet kunnen. Volwassenen of in ieder geval ouders moeten het goede voorbeeld daarin geven vindt ik.

Ik raad zeker aan om dit boek te lezen of misschien te behandelen op school want ik denk dat je daar mooie gesprekken over kan voeren.

Ben je geïnteresseerd in Fictie? Lees dan hier verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *