Oorlogsgeheimen

Jacques Vriens, Oorlogsgeheimen
Jacques Vriens, Oorlogsgeheimen

In het begin vond Tuur de oorlog een spannend iets. Natuurlijk zagen de Duitse soldaten er een beetje eng en streng uit. Maar zolang hij nog soldaatje kon spelen met zijn vriendjes ging het wel.

Maar na enige tijd begint bij Tuur de twijfel toch toe te slaan. Af en toe heeft hij het idee dat er thuis geheime dingen gebeuren, Zijn oudste broer Leo noemt de Duitsers zelfs moffen. Moffen is een scheldnaam voor de Duitsers en als ze dat horen kun je opgepakt worden.

Ondertussen nemen de bombardementen van de Engelsen steeds meer toe. Soms zitten ze uren in de schuilkelder. Hierdoor wordt de vriendschap tussen Tuur en Maartje steeds sterker. Maar al snel komt Tuur erachter dat Maartje een geheim heeft. En na een tijdje vertelt ze het.

Vanaf dat moment is Tuur bang om Maartje te verliezen. En hij neemt zich voor om haar te beschermen. Maar of dat zal lukken is de vraag.

Zullen Tuur en Maartje de oorlog samen overleven?

Informatie over Jacques Vriens

Jacques Vriens werd geboren in 1946 in Den Bosch. Later verhuisde hij naar Helmond waar zijn ouders een hotel begonnen.

Tijdens zijn verblijf in het hotel ontdekte Jacques dat hij schrijven leuk vond. Zo schreef hij ook regelmatig toneelstukjes voor zichzelf en zijn vriendjes.

Ook op de middelbare school ging hij verder met schrijven en tijdens zijn opleiding op de kweekschool, een soort Pabo, hield hij zich bezig met schrijven van toneelstukken.

In 1993 besloot hij te stoppen met lesgeven en werd hij fulltime schrijver. Inmiddels heeft hij meer dan tachtig boeken geschreven. Veel daarvan zijn geïnspireerd op zijn ervaring als meester.

Tegenwoordig woont Jacques in Limburg en heeft hij twee volwassen zoons.

Mijn persoonlijke mening

Wat ik leuk vond aan dit boek was dat het door de ogen van kinderen word vertelt. Je ziet dat Tuur en zijn vriendjes het niet echt in de gaten hebben hoe gevaarlijk het is. Daardoor krijgt het verhaal een soort speelse onbevangenheid. Dat maakt het prettig leesbaar.

Op een gegeven moment wordt het verhaal natuurlijk wel serieuzer en merk je de spanningen tussen de kinderen toenemen. Vooral het stukje waar Tuur ruzie krijgt met zijn buurjongen die bij de NSB zit vond ik mooi. Het is bijzonder om te zien dat de denkbeelden van de ouders terug te zien in de kinderen.

Als je opzoek bent naar een wat luchtiger boek over de Tweede Wereldoorlog kan ik dit boek zeker aanraden!

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis? Lees dan hier verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *