Julia’s reis

Finn Zetterholm, Julia's reis
Finn Zetterholm, Julia’s reis

Julia is een doodgewoon meisje met een doodgewoon leventje. Maar er is één ding waar iedereen in haar klas jaloers op is. Dat zijn namelijk haar handen. Met die handen kan ze namelijk de mooiste dingen tekenen. Een dolfijn die uit het water springt een draak die vuur spuwt. Maar dat die handen ook een andere gave hebben weet niemand ook zijzelf niet.

 

Daar komt ze pas achter wanneer ze een vreemd gesprek met een jongen heeft gehad. Die jongen vertelt zulke vreemde dingen dat ze hem niet kan geloven. Maar als ze daarna met haar opa naar het museum voor kunst gaat raakt ze per ongeluk een schilderij aan en verdwijnt in de tijd van het schilderij. Vanaf dat moment beseft ze dat de jongen gelijk had. Ze kan via haar handen reizen door te tijd.

Vanaf dat moment komt Julia verschillende schilders tegen zoals Leonardo Da Vinci en Salvador Dali door middel van het aanraken van hun schildrijen. Ze leert van hen allemaal iets nieuws. Maar tegelijkertijd heeft ze heimwee naar haar eigen tijd.

Zal het Julia lukken om terug te keren naar haar tijd. En zullen haar familie en vrienden haar geloven ?

Informatie over Finn Zetterholm

Allereerst wil ik even zeggen dat ik alle informatie die ik nu ga vertellen grotendeels heb moeten vertalen uit het Zweeds. Dat was nogal een uitdaging dus ik hoop dat het gelukt is.

Finn is geboren op 4 augustus 1945 en werd in eerste instantie bekend door zijn liedjes en cabaret teksten. Dit boek Julia’s reis werd in 2010 bekroond tot jeugdboek van het jaar. Ook de twee vervolgdelen Julia’s verdwijning en Julia’s ontsnapping werden in Nederland en Vlaanderen een groot succes.

Tegenwoordig werkt Finn voornamelijk aan zijn muziek carrière

Mijn persoonlijke mening

Toen ik Julia’s reis voor het eerst las moest ik wennen aan de lange zinnen. Finn had een andere stijl van schrijven dan ik gewend was. Ook gebruikte hij weinig alinea’s waardoor je grote stukken tekst kreeg.

Maar juist door die manier van schrijven maakte het dat ik het boek moeilijk weg kon leggen. Daarnaast waren de avonturen van Julia zo onwaarschijnlijk dat ik door wilde lezen.

Zelf vindt ik het ook leuk om naar schilderijen te kijken en ik ben dan ook met enig regelmaat in het Rijksmuseum.  Het idee dat je kan verdwijnen in een andere tijd vindt ik heel spannend.

Als je net als ik een beetje kunstliefhebber bent kan ik dit boek zeker aanraden.


Ben je geïnteresseerd in fantasie verhalen? Lees dan hier verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *