Inwijding

Veronica Roth, Inwijding
Veronica Roth, Inwijding

De wereld van Beatrice Prior bestaat uit Chicago in de toekomst waarbij de rest van de wereld verwoest is en de stad omringt is met muren, en waar de stad is opgedeeld in vijf facties Eruditie, Oprechtheid, Vriendschap Zelfverloochening en Onverschrokkenheid.  Als je zestien wordt onderga je een test om te beslissen bij welke factie je wilt horen voor de rest van je leven.

Maar als Beatrice de test ondergaat gebeurt er iets bijzonders. Haar test uitslag is niet eenduidig zoals bij de meeste mensen.  Dit wordt Afwijkend genoemd. En dat mag ze voor haar eigen veiligheid met niemand delen.

De volgende dag bij de kiesceremonie neemt Beatrice een moedig besluit, ze kiest voor Onverschrokkenheid waar ze haar naam verandert in Tris en ze haar achttienjarige inwijdingsdocent Four ontmoet. Vanaf dat moment neemt haar leven een spannende wending, waarbij ze allemaal nieuwe dingen moet leren zoals schieten met een pistool, messen werpen en met haar mede aspiranten vechten. Intussen krijgt ze gevoelens voor Four.

Aan het einde van de inwijding komen ze erachter dat een andere factie hen wil gebruiken voor iets vreselijks en zetten ze alles op alles om dat te voorkomen. Maar of dat nog op tijd is…

Nieuwsgierig? Lees dan zelf verder.

Informatie Veronica Roth

Veronica Roth werd geboren in New York in 1988 maar ze groeide voornamelijk op in Barrington. In haar middelbare schooltijd raakte ze in aanraking met het christelijk geloof  en tegenwoordig leeft ze nog steeds als christen waardoor je soms ook verwijzingen naar God ziet in haar boeken.

Na de middelbare school is ze Psychologie gaan studeren aan de Northwestern University en verhuisde ze met haar man naar Chicago waar ook dit verhaal zich afspeelt.

Toen ik hier informatie over aan het opzoeken was kwam ik erachter dat dit boek vooral is ontstaan door het gevecht tegen haar eigen angsten. Ze is hierbij in aanraking gekomen met de zogeheten “Exposure Theory”. Dit houdt in dat je steeds een reactie aanwakkert bij een bepaalde fobie bijvoorbeeld hoogtevrees totdat er een gezonde reactie ontstaat. Deze theorie wordt ook als inspiratie voor dit boek gebruikt, bij de zogeheten fearlandscaps waar je als onderdeel van de inwijding een serum ingespoten kreeg en zo zelf je eigen obstakels waar je bang voor was creëerde en er pas uit kon komen wanneer je weer kalm was en een techniek had gevonden om het te overleven.

In 2011 won Veronica Roth de Goodreads Favorite Book en in 2012 de Goodreads Best Young Adult Fantasy & Science Fiction.

Andere boeken van Veronica Roth

1. Inwijding
2. Opstand
3. Samensmelting

Mijn persoonlijke mening

Het is alweer een tijdje geleden dat ik ‘Inwijding’ en de andere boeken die daarop volgen heb gelezen maar toen ik laatst weer begon met lezen werd ik helemaal exited. Dit omdat ik het oprecht een mooi verhaal vindt en ik het idee van facties en serums best wel fascinerend vindt.

En wat ik ook gewoon leuk vindt is het liefdesverhaal tussen Tris en Four omdat ze echt voor elkaar vechten en ondanks de hele chaos nog wel een relatie hebben. En je niet de hele tijd het gedoe hebt dat twee jongens om een meisje vechten wat je in sommige andere fantasie boeken wel ziet.

Ik raad dit boek zeker aan!


Ben je geïnteresseerd in Romantische boeken? Lees dan hier verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *