Het meisje Met De Vlechtjes

Wilma GeldofHet meisje met de vlechtjes
Wilam Geldof Het meisje Met De Vlechtjes

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het jongste verzetsmeisje in Nederland.

Freddie is 14 jaar als de oorlog uitbreekt in Nederland. Maar al snel blijkt dat de oorlog langer speelde in haar gezin..

Want haar eigen moeder vangt al jaren joodse vluchtelingen op. Zonder dat iemand daar van af wist.  En al snel word Freddie er ook bij betrokken.

Vanaf dat moment gaat het snel en voor ze het doorheeft word ze betrokken bij het gevaarlijkste werk van het verzet: Namelijk het overmeesteren van de vijand. op een zeer risicovolle manier,

Naarmate ze dit werk langer doet komt Freddie erachter dat niet iedereen achter haar staat. En als het te gevaarlijk word moet ze onderduiken. Moet ze alles opofferen om de Duitsers te dwarsbomen? Zelfs haar eigen familie niet meer zien?

Moet je je menselijkheid hiervoor in de weegschaal leggen?

Informatie over Wilma Geldolf

Wilma groeide op in Alphen aan de Rijn en begon zodra het kon al met schrijven. Maar voordat ze het fulltime werd werkte zij als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige in de Geestelijke Gezondheidszorg Crisisopvang en gewone ziekenhuizen.

in 2001 verscheen haar eerste kinderboek getiteld “Kiki op zoek naar Tom”. Vanaf 2014 begon ze met boeken voor jongvolwassenen. Elke dag een druppel gif over een jongen van de NSB was de eerste. Dit boek won de Thea Beckman prijs.

En in 2018 verschijnt dit boek: Het meisje met de vlechtjes vanuit het tegenovergesteld perspectief.

Ze is hiervoor in gesprek gegaan met Freddie Oversteegen de vrouw achter de Freddie  uit het verhaal. Helaas heeft de echte Freddie de uitreiking van haar verhaal  niet meer meegemaakt.

Naast schrijven geeft Wilma ook schrijfcursussen bij onder andere Editio en verschillende volksuniversiteiten. Tegenwoordig woont ze in Haarlem.

Mijn persoonlijke mening

Mijn mening over dit verhaal ligt een beetje ingewikkeld. Ik zal het proberen uit te leggen.

Om te beginnen wil ik wel even zeggen dat ik het verhaal heel goed vind, De spanningsopbouw gaat redelijk snel in het begin. Later loopt het ietsje geleidelijker, wat het verhaal ook weer verslavend maakt. Het is een beetje ingewikkeld uit te leggen

Aan de ene kant wil je niet verder lezen maar aan de andere kant moet je wel soort van omdat het heel spannend is.

Daarnaast vind ik ook de manier van verzet die in het boek voorkwam ook een vak apart. Deze mensen gebruikten wapens om de vijand te bestrijden. En dat bracht natuurlijk zo zijn eigen risico’s mee. Ik weet bijvoorbeeld dat de Duitsers dan bijvoorbeeld gijzelaars meenamen en ombrachten als er een van hen werd vermoord. Om even een beeld te geven van hoe gevaarlijk het was.

Ik raad iedereen aan om dit boek te gaan lezen!

Ben je geïnteresseerd in oorlogsverhalen? Lees dan hier verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *