De Hongerspelen

Suzanne Collins, De Hongerspelen
Suzanne Collins, De Hongerspelen

Stel je staat op een meetlint die de tijd aangeeft. Doe een paar stappen vooruit. Nu staan we in de toekomst in het land dat wij kennen als Amerika. In deze tijd staat het beter bekend als Panem

In dit land wordt ieder jaar een wreed toernooi beter bekend als de Hongerspelen gespeeld in opdracht van de regering. Dit om de burgers te straffen voor de tijd dat zij in opstand kwamen tegen hen.

Elk jaar moeten de verschillende bevolkingsklasse, beter bekend als de Districten twee kinderen uitleveren. Dit gebeurt tijdens een zogenaamde trekking waarbij twee kinderen worden uitgekozen. Vanaf het moment dat ze aangewezen zijn moeten ze gedwongen meedoen als de zogenaamde tributen.

Dit verhaal begint bij zo’n trekking. Een trekking  waarbij Katniss Everdeen besluit om zich vrijwillig op te geven om haar zusje te redden. En vanaf dat moment is ze samen met Peeta de tribuut van District twaalf.

In de weken voordat de Hongerspelen begint worden alle tributen getraind. En op een gegeven ogenblik valt Katniss vanwege haar pijl en boog schiet kunsten op. Ze krijgt meer zelfvertrouwen en ze denkt dat het misschien nog goed komt.

Maar als de spelen met zijn bijhorende verschrikkingen begint, beseft Katniss dat zij met Peeta iets uitzonderlijks moet doen om hier levend uit te kunnen komen.

Informatie over Suzanne Collins

Suzanne Collins is in Augustus 1962 geboren in Harvard. Ze studeerde drama en telecommunicatie aan de Universiteit en werd scenarioschrijfster van kinderprogramma’s. In 2003 werd ze ook jeugdboekenschrijfster. Haar eerste boek wat in Nederland kwam was De Hongerspelen. Hier kreeg ze in 2010 de Kinderboekenprijs voor.

De twee vervolg delen waren ook een groot succes evenals de films.

Wat je in Suzannes boeken vaak terug ziet komen is het thema eenzaamheid, ze is hier namelijk bekend mee omdat ze als kind veel verhuisde door haar vaders beroep als beroepsmilitair.

Tegenwoordig woont Suzanne nog steeds in de VS met haar man en twee kinderen.

Mijn persoonlijke mening

Ik las de boeken van de Hongerspelen toen ik nog op de middelbare school zat. Het was een van de weinige boeken die een paar klasgenoten eerder hadden gelezen dan ik. Ja ik was toen al een enorme boekenwurm.

Maar terug naar het onderwerp. Ik moet eerlijk zeggen dat ik lang niet zo enthousiast over het boek was als de rest. Misschien had het iets te maken met het feit dat iemand zei dat het wellicht net zo goed kon worden als Harry Potter. En ik ben natuurlijk een diehard Harry Potter fan dus ik kon die opmerking niet zo goed hebben.

Ondanks dat ik er niet super enthousiast over was heb ik de boeken wel allemaal gelezen en ik moet zeggen dat de wreedheid van de regering me wel in de greep hield. Want kinderen opsluiten en dwingen elkaar te vermoorden gaat best wel ver. Dus ik kan me ergens wel voorstellen dat jij de boeken wel heel spannend kan vinden. De films vond ik namelijk wel heel goed.

Ben je geïnteresseerd in fantasie verhalen? Lees dan hier verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *