De Creche

Elle van Rijn, De Creche
Elle van Rijn, De Creche

Even een disclaimer van te voren. Dit verhaal is een non fictie verhaal. Alle dingen die in dit boek vertelt worden zijn gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Mocht je dit idee te heftig vinden kan je het misschien beter niet lezen.

Als Betty onverwacht bij de Joodse crèche komt te werken heeft ze het al snel naar haar zin. Maar omdat de Duitsers opdracht hebben gegeven om alleen Joodse kinderen aan te nemen komt de oorlog wel steeds dichterbij..

En het duurt niet lang voordat Betty betrokken wordt bij een speciaal geheim en uiterst gevaarlijk plan. De directrice draagt haar en de andere verzorgsters op om mondjesmaat kleine kinderen weg te brengen uit het Joodse Schouwburg. Weg van hen ouders.

Samen met haar collega’s en de directrice verzinnen ze steeds creatievere manieren om de kinderen weg te brengen. Met het gevaar van de Duitsers constant onder hun neus.

Zal het Betty lukken om de kinderen te redden. Of brengt ze met dit plan zichzelf en haar familie in gevaar. Tenslotte is zij net als de andere medewerkers van de crèche ook Joods.

Informatie over Elle van Rijn

Elle van Rijn is geboren in Odiliapeel in 1967. Naast schrijfster is ze ook actrice en columniste. Ze studeerde in Maastricht en daarnaast ook nog aan de Weense Toneelschool. Na haar opleiding stond ze dan ook regelmatig op de planken. Zo is ze onder andere te zien geweest in de film Liever verliefd en in de dramaserie GTST. Zelf schreef ze ook mee aan tv-recensies.

Naast haar nieuwste boek De Crèche naar het waargebeurde verhaal van Betty Oudkerk schreef ze ook andere historische romans. Bijvoorbeeld het boek Mijn naam is Nadra wat ook een waargebeurd verhaal bevat over een meisje die geadopteerd wordt en later opgeëist door haar biologische vader.

Tegenwoordig is Elle getrouwd en woont ze met haar vier kinderen op een onbekend adres.

Mijn persoonlijke mening

Toen ik begon met dit boek voelde ik me heel snel beschaamd. Ik voelde me zo omdat de gedachte aan de dingen die Betty en haar collega’s me echt diep koude rillingen bezorgde.

Het is misschien goed om te weten dat dit smokkelplan om kinderen weg te krijgen een van de grootste verzetsacties in Nederland was. Dat geeft denk ik wel aan hoe moedig deze vrouwen geweest moeten zijn. Want ze mochten dan wel de baas zijn in de crèche maar dat hielden de Duitsers niet tegen om in en uit te lopen. Uiteindelijk waren zij ook minder in de ogen van de bezetter.

Ik denk dat dit een goed verhaal is om te lezen, omdat je zo een duidelijk beeld krijgt van wat voor geweldige dingen uit moedige acties kunnen vloeien. Stel niemand van de vrouwen had het gedurfd. Dan had de toekomst er heel anders uitgezien. Zo zie je maar dat gedurfde acties wel degelijk een gevolg hebben. Al zie je dit niet meteen misschien.

Als jij ook meer wilt lezen over moedige vrouwen in crisis tijden kan ik dit boek zeker aanraden.

Dit boek is ook te luisteren via Storytell.

Ben je geïnteresseerd in oorlogsverhalen? Lees dan hier verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *