13 Reasons Why

Jay Asher, 13 Reasons Why
Jay Asher, 13 Reasons Why

Dit verhaal gaat over een jongen genaamd Clay een zestienjarige scholier die naar  een school genaamd Liberty High gaat.

Voordat ik begin met het schrijven van deze recensie wil ik wel even iets duidelijk maken. Zoals je misschien wel weet, gaat dit boek over moeilijke maatschappelijke problemen, zoals aanranding drugsgebruik zelfmoord en meer. Als je met deze onderwerpen zelf persoonlijke problemen hebt raad ik niet aan om deze recensie te lezen of de serie te kijken. Als je het wel wil kijken is het verstandig om het met een vriend of volwassene te doen. Onderin de recensie zet ik ook een aantal sites neer waar je naar toe kan gaan mocht je hierover willen praten.

Een school die op dit moment in rep in roep is, vanwege de onverwachte dood van een scholier die daar ook op school zat. Dit nieuws slaat in op Clay en de andere scholieren die haar kenden.

Maar dan wordt er een paar dagen na de gebeurtenis een pakketje voor Clay bezorgt. Dit pakketje zit vol met dertien cassette tapes.  Tot zijn schok hoort hij dat deze ingesproken zijn door de dode scholier Hannah Baker, die hem vertelt als hij deze doos met tapes heeft ontvangen hij een van de dertien redenen is waarom ze een einde aan haar leven heeft gemaakt. En als hij deze tapes niet allemaal luistert worden ze publiek gemaakt.

Clay raakt erg in de war van deze informatie en besluit te gaan luisteren naar de tapes, waarin hij niet alleen zijn deel te horen krijgt maar ook dat van andere scholieren. Hierdoor raakt hij steeds meer van streek wat ook door de buitenwereld wordt gezien.

Wanneer Clay bijna door de tapes heen is hoort hij schokkende informatie over een meisje op de tapes en zet hij alles op alles om de waarheid boven tafel te brengen.

Informatie Jay Asher

Jay Asher zat op de universiteit toen hij zijn liefde voor schrijven en verhalen verzinnen ontdekte. Hij dacht er toen nog over om leraar te worden maar hij verliet voortijdig zijn studie om zich volledig op het schrijven te storten. Om nog wel een beetje mee te doen in het dagelijks leven heeft hij allerlei baantjes gehad van schoenenverkoper tot bibliothecaris.

13 Reasons Why is zijn eerste boek en werd meteen een enorm succes in de wereld van de Amerikaanse Young Adult Wereld, en daarnaast ook op Netflix als serie in 2017.

Het idee van dit verhaal is ontstaan omdat een naaste familielid van de schrijver ooit een zelfmoordpoging heeft gedaan wat ze gelukkig overleefd heeft. Doordat hij veel gesprekken met haar heeft gevoerd is het idee voor dit boek ontstaan.

Andere boeken van Jay Asher:

1. What Light (Engels)

2. The Future of Us (Nederlands)

3. Scoring of Locig Pro (Engels)

Mijn persoonlijke mening

Ik heb 13 Reasons Why eerst als serie gezien en ik moet eerlijk zeggen dat ik die bewuste zelfmoord scène niet heb gekeken, omdat ik dat niet aankon. Daarom vond ik het ook lastig om er een recensie over te schrijven omdat ik weet dat de meningen over dit boek heel erg verdeeld zullen zijn.

Maar zoals ik al eerder in een andere recensie heb gezegd: Ik vindt dat over deze onderwerpen wel gepraat moet worden. Hoe lastig dat ook is.

Nadat ik de serie heb gezien heb ik het boek gelezen in het Engels en ik moet zeggen dat ik net zoals Clay er een beetje paranoïde van werd. Het laat je niet los.

Af en toe heb ik het boek en de serie wel even weggelegd omdat ik toch een aantal dingen moest verwerken.

Daarmee wil ik niet zeggen dat je het helemaal niet moet lezen want ik vindt het heel goed dat er over geschreven wordt want zo kan je een gesprek voeren over deze moeilijke onderwerpen.

De les die ik er zelf ook echt uit geleerd heb is dat je voorzichtig moet zijn met je woorden of acties, want je weet niet wat er in andermans leven speelt.

Je moet mentaal sterk zijn om dit boek te kunnen lezen.

De sites waar je naar toe kunt als je hulp zoekt.

www.13reasonswhy.info

www.crisistextline.org

Ben je geïnteresseerd in Fictie? Lees dan hier verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *